Inițial, voiam să scriu în titlu ,,adevărul despre voluntariat”, dar toată lumea știe ce este voluntariatul așa că nu are rost să dau copy-paste la o definiție formală din DEX, să pălăvrăgesc un pic pe marginea a ceea ce s-a spus deja și să ne plictisim unii de alții.

Adevărul despre a fi voluntar nu e deloc roz pentru că orice adevăr este dur.

A fi voluntar înseamnă în primul rând puterea de sacrificiu și suflet curat. Nu vei putea fi niciodată voluntar dacă în inima ta banii primează și dacă mereu cauți să ai un câștig palpabil. Acum să o spunem de-a dreptul, e greu să fii voluntar – muncești de-ți sar capacele, duci lipsa patului de acasă (sau a unui pat, în multe cazuri), lipsă de semnal nici nu mai zic, lipsă de apă caldă sau de o baie modernă. Nu spun că e mereu așa, dar uneori tot ce poți face este să te adaptezi, să mulțumești și să dai tot ce ai mai bun. Un voluntar pierde repede numărul nopților nedormite, numărul zilelor în care abia a apucat să mănânce, pierde răsăritul, pierde apusul, pierde, pierde, pierde. Voluntarii tot pierd, dar știți ce pierd cu adevărat? Un voluntar pierde grijile pe drum, pierde lacrimile de tristețe găsind în inima sa lacrimi de bucurie, poate pierde nopți de somn, dar câștigă un cer plin de stele, pierde uneori distracția, dar îl împlinește fericirea de pe chipurile celor care au reușit să aibă parte de bucurie datorită lui. Un voluntar se hrănește cu zâmbete, cu îmbrățișări, cu gândurile calde care-i sunt puse la picioare, cu mii și mii de prieteni și cu un Univers de amintiri. Voluntariatul este binele care mai ține lumea aceasta în picioare.

Un voluntar uită că i-ai greșit pentru că așa l-a construit Dumnezeu – să uite, să ierte și să zâmbească. Nu vei vedea niciodată un voluntar adevărat că renunță, cum nu vei vedea niciodată că își cere răsplata.

A fi voluntar e greu. În ceea ce privește acest lucru, începe cine vrea, rămâne cine poate. La #ITO 2017 sau Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși ce a avut loc la Iași, am reușit să văd cum o echipă te poate salva și-ți poate oferi libertatea de a munci cu drag, de a iubi sincer, de a zâmbi și când ochii voiau să se închidă și de a cere ajutorul când puterile tale vor să te lase. Am simțit cum, fiind toți voluntari și luptând pentru același scop, Cineva ne ținea în brațe și ne dădea putere. Nu știu dacă ați lucrat vreodată cu o echipă în care tensiunile dintre membri să fie aproape inexistente sau care să te schimbe necondiționat în bine. Pe această cale trebuie să spun: Echipa Media, vă mulțumesc și vă iubesc!

Adevărul despre voluntariat este că fără putere de sacrificiu și dorința de a ajuta pentru a primi zâmbete în schimb, nu poți face nimic. Voluntariatul nu este o activitate, ci un mod de a trăi.

 


Mulțumesc pentru fotografie, Silviu Andrei Borșuc!

4 Comments on Adevărul despre a fi voluntar

  1. Să îți împărtășesc un gând. Chiar dacă am observat că au fost câteva persoane care care nu m-au înghițit tura asta și care mi-au vorbit cu superioritate și care au comentat la adresa mea de fata cu mine, sincer m-am calmat rapid. Pt că suntem generații diferite și pt că… suntem o echipa și încă cred că suntem o echipă care merită nu un rând de aplauze, ci mai bine un rând x100 și tot nu ar fi de ajuns. Nemulțumiți vor fi mulți și oricât de mult ar incerca cineva tot nu i-ar putea mulțumi. Omul e complex. E greu să îl înțelegi. Și eu vă iubesc și sper să ne vedem sănătoși cât de curând.

    Toate cele bune! ????

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.