Între bani și pasiune

26 ianuarie.

Mai e puțin de tot până la BAC, mai e puțin până când (dacă ești an terminal de liceu sau termini studiile de licență) totul se termină și începe. Cum? Cu sau fără voia noastră. M-am gândit, uitându-mă pe ce mai oferă piața de muncă, să scriu un articol care, pe mine, m-ar fi ajutat mult înainte să dau la facultate. Totuși, aplic acum totul pentru master (mi-am luat un an de pauză între studiile de licență și de masterat și, credeți-mă, este una dintre cele mai bune alegeri ale vieții mele).

Întâi de toate, trebuie să știi că lucrurile se întâmplă. Indiferent de cum alegi, de cum le rânduiește Dumnezeu sau de cât de repede sau încet vin, ele au loc și trec. Așa că, oricât de disperată ți s-ar părea o situație, să știi că se termină la un moment dat. Ești stresat/ă, pare că lucrurile nu se mai termină, că nu ai timp de nimic, totul se învârte în jurul sesiunii sau a examenului de bacalaureat. Pe mine m-a ajutat tare mult ideea că orice necaz are o finalitate – îmi părea mai ușor de dus, mai simplu de rezolvat. Respiră adânc și ai răbdare. Învață, analizează-ți prioritățile, gândește-te că timpul trece și că momentul pe care îl trăiești acum trebuie folosit neapărat pentru viitorul tău. Orice ai face necesită multă muncă pentru ca lucrurile să meargă bine. Totuși, important este să ai pauze. Trebuie să menționez că nu este vorba de orice fel de pauze – ia o pauză de motivare. Ce făceam eu era fie să scriu un articol, fie să-mi pregătesc o gustare foarte, foarte drăguță, fie să-mi fac o ordine perfectă în spațiul de studiu sau muncă. Eu funcționez așa: atunci când nu am productivitate intelectuală și mi-e greu să mă concentrez, fac ceva palpabil. Atunci când văd un lucru palpabil terminat și făcut cât se poate de bine, mă simt mult mai calmă, îmi crește capacitatea de concentrare și-mi dă încredere. Crede-mă. E tare bine să capeți puțină încredere în tine. Aceste lucruri funcționează perfect la mine și nu pierzi nimic dacă le testezi și tu. Cine știe? Poate te va ajuta.

Știu că acum, când trebuie să-ți hotărăști viitorul, presiunea e mare. Sunt câteva lucruri pe care mi-aș fi dorit să le aud și eu de la cineva înainte de a da la facultate. Un lucru extrem de important este să realizezi că ce vei face mai departe nu are aproape deloc legătură cu ce ai făcut la liceu. Nivelul de dificultate este altul, așteptările sunt altele și felul de a gândi trebuie ușor adaptat. La facultate, cum zicea un profesor de al meu, ești student – adică trebuie să studiezi și să devii măcar pe jumătate un autodidact. Știu că, de departe, nu sună a mare lucru, dar este posibil să te sperie puțin dacă nu ești obișnuit să înveți mai mult decât ți se predă și tot așa. Din păcate, nici pe mine nu m-a prins pregătită această chestiune, deși am fost avertizată. Așa că luați aminte! Matematica din liceu e la nivelul piciorului de broască față de cea din facultate, la fel și cu informatica, economia sau orice altă materie care v-a convins pe voi să-i urmați cursul mai departe. Asigură-te că-ți place atât de mult ceea ce vrei să urmezi, încât ești pregătit/ă să îi iubești și părțile mai puțin frumoase și mai puțin ușoare. Nimic nu este ușor, dar nici imposibil.

Un al treilea aspect pe care trebuie neapărat să-l luați în calcul este acela de a nu vă lăsa influențați deloc de opiniile altora. Nu sugerez sub nicio formă să nu cereți sfaturi, să nu aflați cu ce se mănâncă o facultate sau să nu-i aflați părțile bune. Tocmai asta e problema – că toată cioara-și laudă puiul. Mie nu mi-a plăcut în totalitate facultatea pe care am urmat-o, dar nu pot să dau vina doar pe profesori, săli sau mentalități. Cu toate acestea, de fiecare dată când vorbesc cu cineva despre ea, o laud, ceea ce nu este tocmai bine. Orice lucru are părți bune și părți rele, dar asigură-te că atunci când întrebi de părțile rele ale unei facultăți sau ale unui program de master, să nu primești răspunsuri standard ca „mai sunt și profesori răi”, „nu toate sălile sunt modernizate” etc. Întreabă până îți formezi o imagine reală a facultății pe care vrei să o urmezi. Lucrurile vor sta mult mai bine atunci când știi la ce să te aștepți. Gândește-te bine și ia decizia în funcție de abilitățile tale reale. Este momentul cel mai oportun pentru a realiza ce trebuie să faci, mai ales că angajatorii caută oameni cu diplomă în domeniul lor de interes, așa că e bine să te duci acolo unde știi că vrei să te angajezi mai apoi.

Nu există facultăți slabe, rele sau de la care nu ajungi nimic. Nu o să mori de foame dacă faci psihologie, comunicare și relații publice, studii politice, teatru, filosofie, economie și așa mai departe. Nu funcționează așa. Orice ai face te poate ajuta să trăiești și să nu ajungi un muritor de foame. Trebuie doar să-ți dai tu suficient interesul pentru a reuși. Părerile altora sunt nule când vine vorba dorințele tale. Eu am făcut ASE-ul și nu regret cu absolut nimic. Am învățat atât de multe lucruri utile, încât nu-mi doresc să fi făcut altceva. Totuși, dacă spui cuiva de la oricare altă facultate că ești la ASE, s-ar putea să se uite la tine ca la cel mai mare prost (scuzați-mi exprimarea). Am trăit-o pe pielea mea și atât de puțin mi-a păsat, că mă și laud cu această „discriminare” la care am fost supusă. Mi-am dorit să fac această facultate, mi-am dorit mult să intru la ASE și, chiar dacă i-am aflat ulterior reputația, sper să fiu una din acele persoane care vă deschide ochii și vă arată că este o universitate chiar recomandabilă, valoroasă și utilă. Degeaba îți faci tu mare firmă dacă nu-ți aduce profit și nu este legală. Și da, ai nevoie de un „fraier” de la ASE care știe să-ți traducă termenii ăia pe care, dacă nu-i înțelegi, ANAF-ul te îngropă până-n gât în amenzi și ani buni de închisoare. La fel și cu psihologii și teologii fără de care rămâi liniștit cu depresia și traumele care te pot lovi grav. La fel de important ca și oamenii care au făcut PR și care te pot face să devii și tu cineva pe piața publicitară sau în ochii persoanelor publice. Crede-mă, ai nevoie de noi toți.

Nu-ți fie rușine de ceea ce vrei să devii, să-ți fie rușine dacă nu dai tot ce poți ca să reușești. Nu te gândi să faci totul doar pentru banii pe care o să-i câștigi după ce te angajezi, pentru că este drum foarte lung până acolo și nu merită să-ți strici zilele doar pentru că, undeva în viitorul foarte îndepărtat, s-ar putea să fii bogat. Nu funcționează așa și dacă faci totul doar pentru bani, nu vei ajunge niciodată la acel viitor îndepărtat. Totuși, nici să urmezi orbește pasiunea care, poate, este trecătoare nu este un sfat pe care eu l-aș putea da. Cel mai bine este să găsești echilibrul perfect între tot ce știi să faci și tot ce îți poate oferi o oarecare garanție viitoare.

Găsește-ți echilibrul și dă tot ce ai mai bun, informează-te bine și fă alegerea care te mulțumește pe deplin. Nu te lăsa păcălit de jumătăți de măsură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.