Vă mărturisesc sincer că, în ultimul timp, am citit câteva cărți în care iubirea se măsura în timp. În fiecare fir al poveștilor vedeam cum personajele schimbă fulger câteva replici drăgăstoase care aproape te păcălesc că-s pe bune, se iubesc un pic din vorbe și apoi, ca prin magie, totul dispare. Nici n-ai timp să te bucuri de iubirea lor, că-n maxim două-trei capitole, este de parcă n-ar fi fost. Dacă nici în cărți nu mai găsim „și-au trăit fericiți până la adânci bătrâneți”, atunci de unde curaj să mai credem în așa ceva? Acum, drept s-o luăm, poate nici noi (adică eu), nu mai căutăm povești cu happily ever after, sunt cam previzibile. Parcă nu-ți mai vine să citești o carte în care doi îndrăgostiți au un joc de roluri simpatic, se despart un pic, apar niște minciuni la mijloc, apoi unul din ei își cere scuze, eventual se luminează mintea celui care nu voia relația și așa totul revine la normal. Prea clișeic totul, iar noi ne-am săturat de clișee, așa-i? Știu că n-ați recunoaște că nu e așa, dar este în regulă. Eu m-am obișnuit cu ideea că uneori prefer clișeele. Și totuși, dacă și-n cărți iubirea se măsoară în timp, noi de unde curaj și dorință de a le oferi altă valoare?

Mă uitam la news feed-ul de pe facebook și am văzut câteva cupluri care sărbătoreau nu știu câte luni de relație. M-am oprit și eu la una dintre postările „de sărbătoare” și m-am apucat de citit comentarii. Surprinzător, așa-i? Acum vă voi spune ceva și mai surprinzător. 95% dintre persoanele care și-au lăsat urările acolo au scris lucruri precum „Să vă țină! / La cât mai multe în continuare! / etc. etc.”. Nu vreau deloc să fiu hater, sunt urări de apreciat și, probabil, majoritatea chiar sunt spuse din inimă, dar mi-aș fi dorit să văd fraze care nu țin de timp. Mi-aș fi dorit ca oamenii să le ureze să aibă parte de cel puțin la fel de multă iubire, de momente frumoase sau de orice altceva. De fapt, și orice altceva.

Sunt sigură că toată lumea a auzit de acele cercetări care afirmă că dragostea durează doar trei ani, că durerea despărțirii dispare abia după trecerea a jumătate din timpul petrecut cu persoana respectivă (sper să nu fie adevărată asta), că primele probleme ale unei relații apar abia după patru luni (asta știu sigur că nu este adevărată) sau că un om poate iubi cu adevărat o dată sau de trei ori în viață. Cred că studiile pentru ultima afirmație au fost făcute de cercetătorii a două țări și n-au reușit să ajungă la un consens. Dacă ar iubi o singură dată, ar fi prea trist atunci când se termină, dar să zicem că-i adevărat pentru că e iubire adevărată. Dacă ar iubi de trei ori, ar fi mai bine, că ai timp să eșuezi de două ori, dar parcă nu-ți mai vine să iubești pe cineva care a iubit deja cu adevărat de două ori, nu?

Nu știu de voi, dar pe mine m-au amuzat grozav statisticile pe care le-am prezentat mai sus. Aparent, cercetătorii au pus iubirii termen de expirare, instrucțiuni de utilizare și previziuni meteo. Îmi și imaginez cum peste câțiva ani, se va inventa o nouă profesie – prevăzător al relațiilor. Parcă văd reclame cu: „Ți-ai găsit o iubită și vrei să știi din timp cum va parcurge relația voastră? Nu ezita! Sună acum la 07******** și află dacă ea este aleasa!”. Cred că vor face o rubrică specială și la teleshoping. Mi se pare că din toate nebuniile pe care le auzim zi de zi, acestea sunt cele mai amuzante. Nu. Iubirea nu durează trei ani, nici nu suferă oamenii un an după o relație de 2 doar pentru că cercetătorii au afirmat asta, iar crizele dintr-o relație? Aici depinde de femeie, nu am putere să spun cum și când reacționează surorile mele.

Cam cât durează iubirea? Depinde doar de voi, depinde de cât de mult aveți de oferit, de cât de mult sunteți dispuși să iubiți, să răbdați și de cât de mult primiți. Iubirea nu durează, iubirea doar există. Prea se vorbește la general despre acest sentiment atât de complex și discutat. Hai să-l lăsăm să fie. Uneori lucrurile trebuie pur și simplu să existe, nu să fie explicate. Cum ziceau cei de la The Beatleslet it be!


Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.