Presupun că această întrebare ajunge în mintea fiecărui viitor student la un moment dat. Astfel, am încercat să-mi răspund și eu acestei întrebări și să vă ofer și vouă o mână de ajutor. Ideea a venit din partea unui prieten din București (căruia i-am luat și interviu, bineînțeles) și căruia trebuie să îi mulțumesc pentru inspirație!
Sper ca aceste trei interviuri să vă facă o idee asupra celor trei mari centre universitare din țară și să luați cea mai bună decizie pentru viitorul vostru. Lectură plăcută!
După cum tocmai v-am spus, primul om căruia am avut onoarea să-i iau un interviu este și părintele acestei idei. Elvis este din Bodești, Neamț, are 20 de ani și este în primul an de facultate. A absolvit Colegiul Național ,,Gheorghe Asachi” din Piatra Neamț. A început studiile liceale la profil real, științele naturii, dar a ajuns să termine pedagogia, obținând astfel o diplomă ce-i atestă capacitățile de a preda în învățământul primar și preprimar. În prezent studiază la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din cadrul Universității din București. Bucurați-vă de interviu!
Elvis, spune-mi, te rog, care a fost drumul pe care l-ai făcut spre alegerea facultății. Ai mai avut alte opțiuni în ceea ce privește facultatea și orașul?
Chestia cu orașele a variat. Până prin clasa a 11-a m-am visat student în Iași apoi, prin semestrul al doilea din clasa a 12-a, am decis să mă arunc spre un ideal mai mare, să spun așa. București a fost oarecum atunci alegerea potrivită. Când vine vorba de facultate .. am fost indecis. Abia prin mai, cu 2 luni înainte de bacalaureat mi-am format o idee și am zis că o să merg spre asistență socială, fiind in aceeași facultate cu sociologia. La admitere am pus dosarul în două locuri, sociologie și asistență socială și am ales sociologia.
De ce ai ales Bucureștiul în locul Iașiului sau al Clujului?
Pentru că Bucureşti. Glumesc. M-am gândit ca în capitală o să am mai multe direcții spre alegerea viitoarei mele profesii.
Asta chiar și în defavoarea Clujului care, după cum se știe, este sub marea influență vestică?
Da. Chiar si aşa.
Frumos. Cum este viața de student în București? Prețurile sunt așa exorbitante? Se poate trăi în București și cu bani puțini?
E frumos, dar greu. Viaţa de student înseamnă sa te descurci de unul singur. De prețuri pot spune ca e cam adevărat. Prețurile sunt foarte mari dar da, se poate trăi cu bani puțini. Eu unul fac asta uneori, când nu ma limitez. Există magazine, localuri dedicate studenților si pe baza legitimației sau a carnetului se fac reduceri consistente. Locurile alea sunt cele mai vânate de studenți.
Care sunt cele mai frumoase părți ale Bucureștiului? Dar cele mai rele?
Sunt privilegiat ca am facultatea vis-a-vis de Cişmigiu, un loc foarte frumos. E o parte frumoasă a Bucureştiului. În rest, Calea Victoriei e un loc minunat. Ca orice oraș din România, București are și părțile bune și părțile rele. Locurile de aici sunt foarte frumoase, arhitectura, parcurile, clădirile, metroul dar.. e și invers. Chiar dacă multă lume se așteaptă ca o capitală să fie un oraș frumos, nu e chiar așa. Există și locuri care mă dezgustă, aglomerația e la ea acasă, oamenii sunt foarte indiferenți de orice, e locul în care eștiînconjurat de oameni, dar ești singur.
Asta voiam să aud. Tu ești mulțumit de alegerea făcută?
Sincer? Nu prea.. mă gândesc că eu, viitor absolvent al facultății de sociologie, eventual absolvent al unui master nu prea pot profesa în domeniul ăsta.
Și te gândești să rămâi în București după terminarea studiilor?
Da.
A fost greu să te acomodezi condițiilor impuse de capitală?
Capitala nu impune niște condiții de a trăi. Ce-i drept, lumea de aici o face oarecum. Nu mulți sunt cei care îți sar în ajutor, distanțele sunt foarte mari și ca să ajungi în timp util undeva trebuie să pleci foarte devreme, punctualitatea e o artă aici.
Cum ai convinge un viitor student să aleagă Bucureștiul?
Cred că i-aș spune că aici există mai multe oportunități pentru viitor și poate asta l-ar încuraja. Cred că ar trebui ca alegerea orașului în care studiază să fie alegerea lui. Eu pot doar să îi prezint experiența mea ca student în București.
În cel de-al doilea interviu vă prezint o moldoveancă din Târgu Neamț, complet îndrăgostită de Cluj. Ștefania are 19 ani și este la Facultatea de Chimie și Inginerie Chimica de la Universitatea Babeș-Bolyai, în anul întâi. A terminat Colegiul Național ,,Ștefan cel Mare” Târgu Neamț, la profil real, specializarea științe ale naturii. Mulțumesc Ștefaniei pentru interviu și vouă pentru răbdare! Aveți aici mărturia unei frumoase vieți de student în Cluj. Enjoy it!
Pentru început, aș vrea să te întreb dacă profilul pe care l-ai urmat în liceu te-a ajutat să alegi facultatea.
Da, profilul pe care l-am parcurs în liceu m-a determinat în mare parte să aleg facultatea. Am urmat profilul real, specializarea științele naturii și am știut că voi continua pe această parte și în viitor.
Ai știut de la început la ce facultate vrei să mergi? Care este povestea destinației tale?
La început am fost foarte hotărâtă că îmi doresc medicină, dar apoi m-am răzgândit. Însă povestea destinației mele este una cu final fericit. Mi-am dat seama că a fi un medic bun presupune multă muncă și suport, dedicare 100%. Am ales facultatea de chimie din dorința de a creea ceva concret din mâinile mele.
Înțeleg, dar de ce tocmai la Cluj?
Consider ca este un oraș în care oportunitățile de dezvoltare în cariera sunt multiple.
Cum este viața de student în Cluj?
Nu se poate descrie. Deși studenția poate fi trăită foarte frumos oriunde, tind să cred că la Cluj nivelul de trai este mult mai ridicat. Energia pe care mi-o oferă orașul în fiecare dimineață este cea care mă face să am o zi productivă.
Ce frumos ai spus. Ți-a fost greu să te adaptezi?
Nu, chiar deloc! Cred că entuziasmul de început și faptul că totul mi-a plăcut atât de mult m-a făcut să nici nu îmi dau seama cât de repede m-am acomodat cu toate!
Care este cea mai frumoasă parte a Clujului?
Asta este cea mai grea întrebare! Clujul este plin de locuri unice, dar în opinia mea cea mai frumoasă parte este cea de pe vechiul zid al cetății. De cele mai multe ori fac un drum mai lung spre facultate doar pentru a merge pe străduțele pietonale și înguste.
Tind să cred că este imposibil ca un lucru să nu aibă și părți rele. Care sunt umbrele Clujului, să spun așa?
Sincer, nu am cunoscut până acum partea aceea a orașului.Pentru mine Clujul nu are umbre deocamdată.
Ai avut vreodată îndoieli în ceea ce privește alegerea orașului în care vei studia? Sunt convinsă că toți viitori studenți știu deja facultatea, dar se luptă să aleagă orașul. Tu cum l-ai ales? Asta în ciuda a ceea ce tocmai mi-ai spus.
Nu am avut niciodată îndoieli. În clasa a 7a am văzut pentru prima dată orașul și am rămas cu un gând bun despre el. Apoi, când am văzut că Universitatea Babeș-Bolyai este una dintre cele mai bune din țară am adăugat un plus orașului.
Tu vei rămâne în Cluj și după terminarea studiilor?
Să înțeleg că totul a fost clar de la bun început. Aș vrea să te întreb dacă ai regrete, dar este clar că este inutil. Ce recomanzi viitorilor studenți?

Iuliana, te rog să îmi spui cum ai ales această facultate.
Și de ce ai ales Iașiul pentru a-ți îndeplini marea dorință?
Bună alegere. În afară de prețurile accesibile, care sunt cele mai bune părți ale acestui oraș?
Cum este viața de student în Iași?
E bine de știut, mai ales datorită faptului că voluntariatul este foarte căutat în CV-uri. Cum stă Iașiul în ceea ce privește posibilele locuri de muncă de după facultate?
Bun punct de vedere. De ce ar trebui ca studenții să aleagă Iașiul în locul celorlalte două centre universitare mari din țară?
Îți apreciez sinceritate foarte mult! Aș vrea să știu dacă regreți alegerea făcută.
Urâtă întrebare. Să sperăm că Cineva de Sus știe exact ce e bine pentru noi. Lăsând astea la o parte, spune-mi, care sunt dezavantajele în a fi student în Iași? Care sunt părțile mai puțin bune ale acestui oraș?
Să înțeleg că acesta ar fi cel mai mare minus al Iașiului, corect?
Acum, sintetizând tot ceea ce ai spus, care ar fi cel mai bun motiv pentru care un student să aleagă Iași, dar cel mai bun motiv pentru care să nu aleagă acest oraș?
Bine, iar acum ultima întrebare. Ce recomanzi viitorilor studenți? Cum să facă cea mai bună alegere?
Ei bine, asta a fost tot. Sper că v-am dat de gândit și că acest articol vă va ajuta să mai urcați o treaptă spre alegerea corectă. Ce vă recomand eu? Să faceți tot posibilul pentru a reuși în viață. Nu alegeți ce este mai comod, alegeți ceea ce vă va forma caracterele și vă va face să străluciți.
Heeei Ioana! Faci o treaba super faina cu blogul, keep it up si salut din Targu.
Mulțumesc tare mult! Salutări multe!