După publicarea articolului 1 Iunie şi mai ce? o persoană dragă mie mi-a dat o idee genială: să fac câte un articol cu semnificaţia fiecărei zile. Am acceptat bucuroasă propunerea cu promisiunea că voi face acest lucru în fiecare zi în care voi avea timp şi… iată!

3 iunie – o zi oarecare, dar totuşi, merită să vedem ce-i cu ea. Toate zilele au avut, au şi vor avea un rost,New Message! însă este de datoria noastră să-l căutăm.

Pentru iubitorii de filme, pe data de 3 iunie 2002 a avut loc prima ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania.  A fost primul eveniment de acest gen din România care a fost şi, bineînţeles, este dedicat lungmetrajelor. O idee inspirată care a atras şi încă atrage sute de oameni. Totuşi, poporul român este inventiv şi, la ediţia din 2004, filmele au fost proiectate în curtea Universităţii Babeş-Bolyai. E o idee interesantă, un maraton ce începe pe 3 iunie şi se termină de 9 iunie. Sinceră să fiu, dacă voi avea vreodată ocazia să particip la acest festival, nu aş pierde-o. Câteva (zile de) filme în plus nu strică niciodată!

În 1934, pe 3 iunie s-a născut dramaturgul Român Andi Andrieş. Sunt convinsă că puţini sunt cei care au auzit de el. În schimb, probabil toată lumea a auzit de Editura Junimea. Ei bine, Andi Andrieş a devenit director al acestei edituri în 1981, iar cu o pauză de trei ani, va rămâne la conducere până în 1997.  De asemenea, pe lista sa de ”directorate” se află şi Teatrul Naţional Vasile Alecsandri din Iaşi în care a condus în perioada 1994 – 1996. Printre cele mai bune opere ale sale se enumeră şi Vecinii Soarelui scrisă în 1960, Grădina cu trandafiri scrisă în 1963 şi Verbul Galben din 1968.

E impresionant să vezi câte se pot petrece într-o zi, n-are importanţă dacă în acelaşi ani. Ziua nu a fost aleasă la întâmplare, a fost aleasă cu folos!

Voi ce lucru memorabil aţi făcut azi? 🙂

2 Comments on Doar trei şi iunie?

    • Dacă s-ar naşte în fiecare zi oameni ca tine, ar străluci planeta. >:d< Îţi mulţumesc şi... la mulţi ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.