Zilele trecute, așteptând o prietenă, am intrat în Cărturești Verona – o splendoare de loc. Nu vă pot spune cât de dulci și atrăgătoare erau decorațiunile de acolo – atât cele pentru vânzare, cât și cele menite să aducă în librărie spiritul sărbătorilor. M-au hipnotizat și simțeam că, de aș fi avut toți banii din lume, aș fi cumpărat tot ce-mi cădea în mână. Am luat în mână un glob finuț de sticlă, decorat cu dantelă și jumătăți de perluțe. Era într-adevăr de o finețe mare. L-am analizat atentă, l-am pus la loc și mi-am continuat plimbarea prin acea cameră – globuri de zăpadă, Moși Crăciun, reni, cerbi, luminițe și tot felul de figurine. Mergând în alte magazine în goana după cadouri, am realizat că nimic nu-mi putea potoli pofta de cadouri – de acele cadouri pe care le căutam.
Ochii îmi fugeau după un Prunc sărac, culcat într-un pat de paie, vegheat de ochii unei mame blânde și a unui tată ce-i va purta grijă doar pe Pământ. Ochii meu goneau după o mângâiere și o frumusețe ce speram să-mi împodobească casa și inima și după acestă perioadă nebună după daruri materiale peste care, după câteva zile, oricum se va pune praful. Căutam acea stea pe care s-o agăț pe un cui din suflet și pe care să nu o dau jos după Crăciun. Căutam acel glob de sticlă pe care să nu-l ascund într-o cutie pentru că i-a trecut sezonul. Căutam într-un magazin cu case de marcat, cel mai Neprețuit Cadou pe care lumea Îl putea primi. Căutam Jertfa Supremă a unei vieți, nu sacrificiul unui portofel ceva mai gol. Căutam să cuprind cu mâinile dorința Învierii și puterea de a iubi mai presus de orice. Căutam să cumpăr puterea de a ierta chiar și atunci când durerile nu mai lasă inimii nici măcar un strop de lumină curată.
Căutam pe un pământ pierdut, printre mode trecătoare, bucuria de a primi iertarea până și pentru cea mai neînsemnată intenție de a face rău, căci nu îndrăzneam să cer să găsesc iertarea pentru cel mai mare rău.
În goana mea după cadouri, am realizat că oricât de scump și frumos ar fi un glob de zăpadă, oricât de frumoasă ar fi o instalație cu sute de beculețe pentru brad și oricât de strălucitoare ar fi toate aceste fundițe și cutii, la câteva zile după Crăciun, tot într-o cutie prăfuită din pod ajung. Și cine știe dacă anul viitor le vom folosi pe aceleași sau vom goni speriați prin magazine pentru altele, mai strălucitoare, mai frumoase și mai pline de viață?
Oare pentru ce toată această alergătură? Încercăm noi, oare, să luminăm superficial întunericul sufletului nostru? Ar trebui să împodobim un brad care să lumineze din interior, ar trebui să împodobim un suflet care să nu obosească să mulțumească și să Îl mulțumească pe Cel ce ne este cel mai de preț Cadou. Ce ar fi să Îl oferim pe Hristos în dar? L-am putea cumpăra în orice moment cu iubire și cu o inimă blândă, căci El nu cere nimic altceva în schimb pentru a se oferi nouă cu toată Făptura Sa.
Toți vorbesc despre bucuria de a fi împreună, de a dărui, de a fi mai buni, de a iubi mai mult și de a ajuta mai mult. Toți vorbesc despre cum intră Moșul pe horn, despre cum copiii cuminți primesc cele mai multe daruri. Dar de ce doar de Crăciun să fim impreună? De ce să dăruim doar acum, de ce să iubim acum mai mult și de ce să nu avem tot anul Crăciun?
De ce? Multe întrebări se nasc în mine, mai ales în această perioadă când și eu alerg în nebunie după lucruri materiale și scap din vedere dorința veșniciei. Mă mai salvează câte un clopoțel ce răsună pierdut pe stradă. Mă mai salvează câte un vers de colind care-L amintește pe Mântuitor și îmi povestește cum și pentru cine vine. Mă mai salvează de la moarte câte un clopot ce răsună trist într-o clopotniță înaltă și o ușă de biserică. Mă mai salvează câte o icoană dulce. Mă mai salvează câte un zâmbet și câte un dor de Veșnicie.
Haideți ca de data asta să-l lăsăm pe Moșul să-și ia vacanță și să-L primim pe Hristos în casă.

Un răsărit ce nu se mai termină – Lumină Lină din Lumină Lină.

Versuri: Ioan Alexandru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.