I

Niciodată nu voi putea înţelege cum oamenii pot fugi de viaţă. 

Niciodată nu voi putea înţelege cum dai viaţă ca să o părăseşti.

Niciodată nu voi putea înţelege cum este să ucizi amintirea unei veţi.

 

Picăturile de ploaie bat puternic în dalele de piatră de pe trotuar. Sub ploaie par a fi proaspăt puse. Pare că apa ce cade vrea să tacă şi să se lase zdrobită de pământ în linişte. Tremură. Păi dacă până şi ploaia tremură, omenirea ar trebui să se pregătească pentru o revoluţie, pentru un război sau pentru o… minune! Ce-ar mai fi un accident în plus?

***

Un accident, aşa a fost numit sufletul nou născut de către tatăl său. Un accident nefericit a ajuns pe lume din cauza neatenţiei unei femei uşuratice. Nu se putea să fie vina lui. Orgoliul său nu accepta aşa ceva! Era imposibil ca el să aibă un copil. Era tânăr, era în floarea vârstei, mai avea atâtea de făcut! I-a oferit bani pentru avort.

Biata femeie ce să facă? A ales să dea naştere unui copil doar pentru a avea conştiinţa împăcată – nu a devenit o criminală făcând un avort. A fugit de el, a fugit unde a văzut cu ochii. Totuşi, de cine a fugit? Sau, mai bine spus, de ce anume a fugit? De frică, de el, de un viitor cu titlu de ucigaşă, de ea, de persoana pe care a iubit-o cândva. Sau poate nu. La urma urmei, ce-a fost asta? A fost iubire? Ceea ce a fost între ei, poate fi numită iubire? Poate doar o simulare, un exerciţiu de sentiment pentru viitor sau poate doar o iluzie. Aşa suntem noi, oamenii. Trăim iluzii, dezvoltăm o lume de minciună în jurul nostru pentru câteva clipe de plăcere şi alte câteva momente de fericire, şi ele, tot iluzii ajungând.

Naivitate. Ea a găsit naivitatea drept scuză. Şi-a imaginat că din prea multă iubire a făcut o greşeală.

Aşa sunt numite mai nou sufletele proaspăt născute: greşeli, accidente, poveri.

Dar totuşi trăiesc, respiră, simt şi aşteaptă… adevărul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.