Astăzi vreau să ies puțin din tiparele articolelor cu care v-am obișnuit și să vă fac o invitație la Festivalul de Muzică Bizantină de la Iași. După cum sunt sigură că deja știți, muzica bizantină este cântată doar în bisericile ortodoxe. Numită și muzică psaltică, este cunoscut faptul că are în spate mai bine de două milenii. Citind, am aflat că la Cina cea de Taină, evanghelistul Matei spune că s-au cântat psalmi. Acest tip de muzică s-a născut în Grecia Antică, răspândindu-se în întregul bazin Mediteranean. Muzica bizantină s-a dezvoltat în Imperiul Roman, în spiritul răspândirii creștinismului, devenit în secolul al IV-lea religie oficială.

Acum că știți câte ceva despre muzica bizantină, nu vă mai găsesc motive să ratați evenimentul ce va avea loc la Iași în perioada 27 septembrie – 1 octombrie 2017. Iașiul va deveni pentru câteva zile capitala muzicii bizantine, oraș în care se va aduna întreaga lume. Astfel, veți putea asculta coruri și grupuri venite din Statele Unite ale Americii, Grecia, Liban și Serbia, dar și din România și anume din București și Iași.

La Catedrala Mitropolitană din Iași, în zilele festivalului, Liturghia va reveni spiritual în Constantinopol, răspunsurile fiind date ca-n vremurile de înflorire ale muzicii psaltice. Programul este extrem de bogat, invitații sunt minunați, iar muzica bizantină este specială, unică și frumoasă. Teodor Baconschi, antropolog religios, autor, diplomat, teolog și politician român, lansează cartea ,,Fascinația Tradiției” și va ține o conferință intitulată ,,Frumusețea Bizanțului: de la muzeu la epifanie”.

Eternitatea se adună pentru câteva zile în capitala Moldovei. O armonie de suflete și voci ruptă din toate colțurile lumii aduc Cerul pe Pământ. Nu aveți cum pierde așa ceva. Mai multe detalii despre program puteți găsi pe site-ul oficial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.