După o perioadă de mai bine o lună de pauză, am revenit în forță cu un articol pe care-l tot promit de ceva timp. Știu că majoritatea viitorilor studenți care deja au dat probele de Bacalaureat și-au ales orașul în care vor studia (legat de facultate, știu că nu s-au hotărât toți), merită să știți ce vă așteaptă sau măcar să vedeți o părere a studenților care au petrecut deja un an de studenție. Două dintre cele mai bune prietene ale mele, pe numele lor Raluca și Oana, studente în Iași și respectiv Cluj, au acceptat invitația mea de a răspunde câtorva întrebări legate de centrele universitare în care au ales să-și petreacă anii studenției.

Vreau să menționez că am ales doar aceste trei centre universitare mari pentru că celelate mici, aflate-n jur au, aproximativ, aceleași deschideri și, sinceri să fim, sunt prea multe (de exemplu Suceava, Bacău, Brașov, Sibiu, Constanța, Arad, Timișoara, Pitești, Craiova etc.). Pe viitor, voi scrie și despre centrele militare din Ardeal pentru că, mai mult ca sigur, există multe persoane interesate.

Revenind la treburile noastre, iată mărturia Ralucăi după primul an ca studentă în Iași:

Î: Spune-mi, te rog, de ce ai ales să urmezi facultatea la Iași.
R: Știu că e unul din cele mai banale motive, dar distanța față de casă chiar a jucat un rol important, pentru mine, în alegerea facultății. Nu am fost ieșită din zona mea de confort, iar pentru început, am ales să îmi deschid mai ușor aripile și să zbor la o mică distanță de cuib.

Î: Înainte de orice altceva, regreți decizia făcută?
R: Sincer, e problematică întrebarea asta, în măsura în care mă pune de ceva timp în dilemă. Nu știu dacă am făcut cea mai bună alegere, nu știu dacă e ceea ce mi se potrivește, dar trăiesc cu speranța că ceea ce e dat să se întâmple își are un rost aparte, și chiar dacă nu încep acum să îmi scriu viitorul ce mi se potrivește, mai târziu tot îmi va ajuta experiența trăită, la Iași, aproape de casă.

Î: Bine zis. Spune-mi, te rog, câteva dintre cele mai mari avantaje pe care le-ai descoperit ca student în Iași.
R: Ca o orice centru universitar, Iașiul e un oraș plin de tineri, pentru tineri. Din acest motiv, el oferă multe oportunități pentru studenți, de la evenimentele culturale la cele mai… mondene. Nu spun că e cel mai cel oraș sau că, vezi Doamne, e locul ce îți deschide poarta spre cel mai de succes viitor. Nu, e pur și simplu un loc potrivit de start. E doar un alt pas făcut în viață. Și pe măsură ce înaintăm, putem alege să continuăm ce am început oriunde în altă parte.

Î: Am înțeles. Îmi poți spune și ceva ai schimba la acest oraș?
R: Ce aș schimba… Mentalitatea oamenilor, probabil. Greu de schimbat, știu, dar ea face cumva diferența dintre Iași și alte centre universitare. Orașul ăsta nu are o așa mare deschidere spre modernitate, nu oferă cea mai variată gamă de joburi de pe piața muncii. Aș putea spune că este mai de grabă un loc al tradiției, decât al progresului; cumva pe loc, în continua mișcare a lumii moderne.

Î: Și în ciuda acestor lucruri, de ce crezi că un student ar trebui să aleagă Iașiul?
R: Poate să îl aleagă pentru a vedea cum se face facultatea în modul clasic, serios. Poate să îl aleagă dacă dorește să fie mai aproape de casă :)) sau pur simplu că dorește să se plimbe timp de 3-4 ani, seara, prin Copou, pe Bulevardul Ștefan, în luminile Palatului Culturii.

Î: Frumos, frumos! Spune-mi, te rog, care este cea mai frumoasă parte a Iașiului. Aici nu mă refer doar la regiunea care este, fizic, cea mai frumoasă, ci la tot ce poate însuma acest cuvânt.
R: Aici vorbim despre amintirile ce dau viață locurilor. Da, presupun că mare parte din imaginile plăcute în viața unui student se conturează în camerele de cămin cu nopți nedormite și voie bună pe măsură, băncile din fața facultății unde cursurile sunt repetate în grabă pentru următorul seminar, coada de la cantină atât de lungă încât te făceai cu 3-4 prieteni noi până ajungeai la mâncarea… Nu știu, fiecare loc pe care l-am „atins” cu întâmplări plăcute.

Î: Ce-mi poți spune despre profesorii din Iași?
R: Sunt ca orice alți oameni. Unii sunt pasionați de ceea ce fac, sunt relaxați și ne inspiră și nouă, studenților, aceeași poftă de cunoaștere. Alții sunt ori la început de drum și e creează o oarecare stare de nesiguranță, ori plictisiți de ceea ce fac. Oricum, e un adevărat câștig să dai peste cei din prima categorie. Ei fac din mersul facultate un lucru mai… plăcut.

Î: Și care categorie este cel mai întâlnită printre cadrele tale didactice?
R: În primul semestru am avut profesori din prima categorie. În semestrul al doilea, am avut mai mulți din a doua categorie, în special profesori aflați la început de drum. Dar cred că sunt în număr egal din cele două categorii.

Î: Cum ai descrie în câteva cuvinte viața de student în Iași?
R: Cu bune și cu rele, e o frumoasă viață de student, printre moldoveni ospitalieri și săritori, la prima Universitate din România, pe aleile Copoului.

Î: Cum ai convinge tu un student să aleagă să studieze la Iași?
R: Probabil i-aș povesti din experiența mea (atât de puțină putere de convingere am). Dar i-aș povesti cu drag și poate asta ar adăuga un strop de curiozitate să-l facă să încerce și el să creeze amintiri în „dulcele târg al Ieșilor”.

Nu voi trage concluzii, vă las pe voi să o faceți.

În continuare aveți puțin din primul an de studenție în Cluj, totul în cuvintele Oanei:

Î: În primul rând, Oana, spune-mi de ce ai ales Clujul ca centru universitar.
R: Sincer, consider că el m-a ales pe mine. Niciodată nu am luat în considerare că aș putea merge să studiez la Cluj, dar având în vedere că în ultimul an de liceu am realizat că dorința mea era să studiez Italiană, iar la Iași nu exista specializarea pe care voiam să o urmez, am ajuns la Cluj🤗 Și nu regret deloc!😍

Î: Mă bucur pentru tine! Care crezi că este cel mai mare avantaj pe care ți l-a oferit Clujul, în afară de specializarea dorită?
R: Pe lângă faptul că am reușit să încep o noua viață acolo, alături de oameni minunați, cred că posibilitatea de a te dezvolta pe toate planurile este un mare avantaj pe care orașul ți-l oferă . Un exemplu fiind festivalurile care au loc acolo an de an și care îți oferă șansa să contribui la buna lor desfășurare prin implicarea ta ca voluntar. Deși este un oraș mare, și ai putea spune că traficul și aglomerația te obosesc, eu nu m-am plâns de asta când am ajuns la Cluj, fiindcă există locuri unde să te detașezi de viața urbană, astfel că mi-a fost ușor să mă obișnuiesc.

Î: Acum, te rog să îmi spui acel lucru care a fost sub așteptările tale în privința acestui oraș.
R: Sincer nu a existat nimic până acum. Totul a fost așa cum mă așteptam sau chiar cu mult peste așteptările mele.☺️

Î: Ai găsit vreun inconvenient în a fi student la Cluj?
R: Din ce am auzit de la cei ce studiază în alte orașe, consider că viața de student în Cluj e supusă unor reguli mai stricte, sau poate asta diferă de la o facultate la alta.

Î: Posibil să fie așa. Ce-mi poți spune despre profesori?
R: Ca oriunde.. Unii sunt deschiși, te lasă să îți spui punctul de vedere, alții par deschiși, dar se transformă în timpul sesiunii. Oricum am învățat multe de la ei și le apreciez enorm munca.

Î: Există o majoritate între cele două categorii? Ce tipologie ai întâlnit cel mai des?
R: Cei dedicați și deschiși, evident, care își merită locul ocupat și care vin la facultate cu plăcere.🤗

Î: Mă bucur mult pentru tine. Acum, descrie în câteva minute viața de student în Cluj.
R: Mai pe scurt ar fi: multe oportunități, multe locuri unde ai ocazia să faci voluntariat sau chiar să lucrezi, multe locuri unde să îți petreci timpul liber=> tot ce și-ar dori un tânăr, însă, din păcate, prea puțin timp ca să le încerci pe toate.

Î: Care este cea mai frumoasă parte a Clujului?
R: Bucățica de natură din parcuri, priveliștea de pe Cetățuie și, nu în ultimul rând, Someșul sunt pentru mine cele mai frumoase părți ale Clujului, pentru că, deși e un oraș aglomerat, în aceste locuri îți poți regăsi liniștea.

Î: Și ultima întrebare este următoarea: Cum ai convinge un student să aleagă Clujul?
R: Nu știu dacă sunt eu o persoană așa convingătoare, dar cred că varietatea de specializări de la facultăți, festivalurile, căldura oamenilor și chiar aspectul orașului i-ar putea aduce pe elevi la Cluj. Răspunsul meu pentru elevii care m-au întrebat până acum cum e la Cluj a fost următorul: La Cluj e așa cum ne-am dori noi să fie România.

Iar acum, despre București, vă voi spune eu câteva lucruri. Capitala este un oraș care-ți oferă orice vrei să vezi – de la locuri în care pare că te afli în mijlocul naturii (undeva la marginea IOR-ului pentru curioși), până la colțișoare în care nu vezi fir de iarbă. În București găsești oameni de toate felurile, dar, sinceră să fiu, cei pe care-i observi sunt cei răutăcioși. Există și oameni foarte, foarte simpatici și plini de iubire, dar trebuie să ai răbdare multă să-i poți observa. Pe scurt, Bucureștiul este orașul în care nu ai timp să te plictisești. Găsești de toate, dar până să ajung eu să le găsesc, a trebuit să mă rătăcesc de foarte multe ori.

De ce am ales eu Bucureștiul? Pentru că mă așteptam să găsesc acolo porți deschise spre viitorul pe care mi-l doresc. Sinceră să fiu, acum nu regret că am făcut această alegere. Am întâlnit oameni frumoși, locuri de care nu mă satur și activități pentru toate gusturile. Profesorii sunt, exact cum au spus și prietenele mele, ca peste tot – oameni cu mai mult sau mai puțin chef de muncă, oameni mai dedicați sau mai puțin interesați, dar, la un moment dat, realizezi că de la fiecare ai ceva de învățat.

În ciuda tuturor lucrurilor rele pe care le are, capitala te călește și-ți dezvoltă răbdarea. Nu e ușor să te obișnuiești cu toată aglomerația și nebunia de acolo dacă nu asta-ți dorești (cum a fost cazul meu), dar într-un moment din viață, ajungi chiar să-ți placă acel orășel. Găsești orice ai nevoie și, fie vorba între noi, nu e chiar atât de scump pe cât se pare.

Ce-mi doresc eu să fac cu ajutorul acestui articol este să vă ofer o părere despre viața de student în aceste trei mari centre universitare. Sper că v-a ajutat și, pentru orice altă întrebare, nu ezitați să-mi scrieți. Succes în viitorul pe care vi-l alegeți și vă doresc ca orașul în care vă veți petrece anii studenției să vă creeze cele mai frumoase amintiri!

Ani studenției chiar sunt cei mai frumoși ani.


Photo by Helena Lopes on Unsplash

4 Comments on Iași vs. Cluj vs. București

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.