Oare oamenii care pleacă în viaţă sau nu de lângă noi, ştiu ce lasă în urmă? Mă întreb dacă şi-au întors vreodată privirile înapoi după ce-au plecat. La urma urmei, cât de greu este să arunci cu privirea spre nişte ruine care şi aşa nu-ţi mai au vreun folos sau care nu mai au nici măcar influenţă asupra ta? În războaie, soldaţii nu se uitau niciodată în urma lor de frică să nu-i împuşte cineva din faţă, căci în spate zăcea acum moartă toată suflarea peste care au trecut fără milă şi fără pic de sentiment. Raţiune pură şi motive nobile – asta mai aveau ei în momentele alea şi tot cu asta vor rămâne în locul remuşcărilor. La urma urmelor, asta le este dreptatea, dar oamenii care ruinează cetăţile sufletelor se mai uită peste ruine?

La urma urmei, ce fac ei? Vin cu intenţii bune, cu zâmbete şi promisiuni, cu gânduri de pace şi cu steagul alb în frunte, iar mai apoi se pierd printre cetăţeni, că poate-poate fiica regelui – inima cetăţii – va fi dată drept recompensă. Apoi ce? Aşteaptă ca recompensa să fie aruncată-n gura lumii şi după ce-şi şterg pantofii murdari de praful muncii necinstite, fug şi cu braţele întinse primesc premiul cel mare. Stai, cititorule, acum vine partea amuzantă. Apare dorinţa de altceva, apare plictiseala şi uite cum începe cu un măr luat în neştiinţă de la o tabară, continuă cu o palmă pe care a dat-o sufletului ”din greşeală”, iar apoi începe războiul.

Dă cu sabia-n stânga şi-n dreapta, arde fiecare colţ de lumină, dărâmă în câteva secunde zidurile pe care regele le-a construit în secole întregi de chin şi muncă.

Oare acest Zorro al universului meu paralel, se mai uită peste ruine? Nu. S-ar întoarce probabil să fie sigur că în urma sa nu a mai rămas nici măcar o urmă de viaţă, nici o bătaie de inimă şi nici o gură de aer în plămânii infectaţi cu dragoste. Ar fugi cu o inimă înjunghiată de săgeţi în flăcări spre următoare ţintă, dar va fi vai de el când cineva îi va asedia şi lui cetăţile! Oare atunci la ruinele cui se va întoarce?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.