Chiar azi 2am terminat de citit ,,Jurnalul unui adolescent timid” de Stephen Chbosky şi vreau să-i fac o scurtă recenzie.

Este povestea unui adolescent sau, mai bine spus, a unui copil ce intră în lumea adolescenţei singur şi speriat. Asta-l obligă să-şi creeze un prieten imaginar căruia îi trimite o serie de scrisori intime în care-şi povesteşte primul an de liceu. Făcând abstracţie de ”clasicele” romane adolescentine cu fata bună, fata rea şi populară şi băiatul drăguţ care nu este altceva decât un trofeu pentru cele două, în ,,Jurnalul unui adolescent timid” Charlie, personajul principal, nu face altceva decât să tacă şi să observe.

M-a uimit răbdarea şi atenţia pe care o avea băiatul asupra persoanelor.  De-ar fi să aleg cea mai însemnată învăţătură ce reiese din carte este că nimeni, niciodată nu ascultă şi înţelege oamenii. În schimb, Charlie o face. Este tipul adolescentului extrem de timid, dar nu tipicul adolescentului timid. Analizează şi simte, iubeşte şi suferă, plânge şi este mulţumit şi se pare că prietenul imaginar este singurul căruia Charlie se destăinuie în totalitate.  Profesorul său de engleză, Bill, îi descoperă şi talentul de a scrie – îl pune să facă eseuri pentru diferite cărţi pe care i le oferă, supliment celor de la orele de clasă. Interesant este că băiatul nu-şi recunoaşte îndemânarea nici în momentul în care se află în faţa faptului împlinit, când profesorul îi recunoaşte talentul, fiind poate prea modest şi, în acelaşi timp neîncrezător în propriile forţe.

De-ar fi să facem o analiză a acestui caracter, Charlie este un caz excepţional de adolescent. Un caz unic, aş putea spune. Băiatul nu a căutat o clipă să ajungă popular, să fie în centrul atenţiei, dar 1nici să se izoleze. Tot ce şi-a dorit a fost să aibă prieteni, prieteni adevăraţi. În momentul în care i-a căpătat, şi-a căutat fericirea în fericirea lor. Sam şi Patrick care sunt fraţi vitregi ce au o prietenie bazată pe încredere şi iubire cu adevărat fraternă îi devin cei mai buni prieteni. Cu toate că pe parcursul cărţii Sam are două relaţii eşuate, iar Charlie are sentimente pentru ea, nu vrea decât ca ea să fie fericită şi se hrăneşte din fericirea ei. Patrick, în schimb, este gay. Charlie nu are niciodată reţineri faţă de el şi nici nu refuză să-i fie alături când suferă, indiferent de situaţie sau de ce trebuie să facă pentru prietenul său pentru a-l face să se simtă mai bine.

Faţă de uriaşa majoritate a adolescenţilor din ziua de azi, Charilie îşi iubeşte enorm familia. Îi preţuieşte, iar fericirea lor îi este indispensabilă – îi este alături surorii mai mari indiferent de suferinţa prin care trece sau bucuria de care are parte, respectă deciziile părinţilor săi şi în ciuda faptului că nu i-au spus-o des, băiatul ştie cât  este de iubit de familie.

Sunt sigură de faptul că extrem de rar o să găseşti oameni atât dispuşi să-şi sacrifice în orice moment fericirea pentru familie şi prieteni. Rar viaţa modelează oamenii în aşa fel încât să-i facă să asculte şi să înţeleagă, în loc să ignore şi să judece.

La fel de sigură sunt de faptul că măcar unul dintre milioanele de cititori ai acestei cărţi au fost impresionaţi de caracterul acestui adolescent sensibil, dar sunt convinsă şi de faptul că fiecare s-a regăsit cât de puţin în povestea acestuia. Însă, tot meritul i se cuvine autorului, care a scris o carte care să ne facă să ne gândim la cei din jurul nostru înainte de a lua o decizie şi, poate, să învăţăm să-i ascultăm şi să-i înţelegem mai mult decât o făceam până acum. Cartea e disponibilă la Libris.ro, dar și la eMag.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.