Dimineţile cu soare sunt cele mai spornice, în ceea ce priveşte implementarea de idei sau conceperea lor. Acest lucru e valabil cel puţin la mine. Stăteam în pat şi mă uitam la locul ăla prea mic pentru cărţile pe care le am şi pe care, sper eu, le voi alea şi am realizat că am intrat în.. pană de cărţi! Am cam citit tot pe acolo şi de idei (şi bani) pentru alte cărţi duc lipsă. Aşa-s tot timpul şoarecii de bibliotecă, dornici de citit. Ce să-i facem?

Totuşi, ce-i de făcut când rămâi în pană de idei? De unde şi ce să citesc? Eu una m-am gândit să ofer puţin ajutor celor care au astfel de momente şi să recomand nişte cărţi. Ordinea este aleatorie, dar merită citite toaate!

 

1. Gargui de Andrew Davidson este probabil şi una din cărţile mele preferare, dacă nu chiar preferata. E singura carte în care am găsit combinate elemente clasice de literatură şi elemente neomoderniste. Imaginaţi-vă cât de tare te ”prinde” povestea dacă în timpul şcolii, după ce că-mi terminam temele în jurul orei 23:00, mai pierdeam măcar o oră citind.

 

2. Băiatul cu pijamale în dungi de John Boyne este o carte care pur şi simplu te lasă fără cuvinte. Probabil aţi auzit măcar de celebra sa ecranizare: The Boy in the Striped Pyjamas. Cartea merită fiecare clipă ”pierdută” cu ea în mână. Nu am avut ocazia să văd încă filmul, deci nu îl pot compara cu cartea, dar vă pot asigura că merită cu adevărat citită!

 

3. Quo Vadis de Henryk Sienkiewicz este celebra carte care a primit Premiul Nobel în 1905. Cartea a avut, are şi sunt sigură că va avea un succes uriaş şi în rândul urmaşilor noştri. Cuvintele nu sunt suficiente pentru a descrie această carte. Pot spune că reprezintă o lecţie de istorie spusă într-o manieră cu totul deosebită.

 

4. O altă carte foarte, foarte dragă sufletului meu este Zi după zi scrisă de David Levithan. Ca să vă introduc pe scurt în temă, este o poveste de dragoste între un suflet şi un om. Cartea a fost publicată pe data de 28 august 2012.  Lectura este foarte uşoară şi te prinde repede. E genul de carte pe care să o citeşti la oboseală, te relaxează din toate punctele de vedere, dar te încarcă emoţional.

 

5. Probabil toată lumea a auzit de celebra serie Divergent scrisă de Veronica Roth. Cărţile au ajuns imediat în topul celor mai bune bestseller-uri, dar după părerea mea, chiar merită! Ecranizările primelor 2 cărţi nu au îndrăznit să întârzie şi nici eu n-am aşteptat prea mult ca să le pot viziona. Bineînţeles că filmele s-a ridicat aşteptărilor, dar (după celebra replică ,,Viaţa bate filmul”) în acest caz pot afirma cu mâna pe inimă că aici cartea bate filmul!

6. Băiatul din valiză scrisă de Lene Kaaberbol este un fel de roman poliţist, dar fără poliţişti. Cartea surprinde foarte bine una din părţile ingrozitoare (aş putea spune) ale omenirii. Trafic de organe, trafic de persoane, vânzare de copii, crimă – toate astea pentru nişte informaţii prost înţelese. Cartea-şi merită pe deplin timpul acordat! Încercaţi-o!

 

7. Nu pot lăsa recomandările să ”curgă” fără ceva… clasic! Astfel, vă recomand cu mâna pe inimă celebra carte a lui Mircea Eliade Maitreyi. Este un roman publicat în 1933, care a cunoscut un succes mondial, aş putea spune. A fost tradus în engleză, franceză, spaniolă, italiană, germană, catalană şi multe alte limbi. Gândiţi-vă puţin: dacă această carte a avut succes internaţional, de ce aţi rata să o citiţi?

 

8. Era imposibil să-l trec cu vederea pe marele nostru scriitor Dan Puric. Nu vă recomand o carte anume scrisă de dânsul, vi le recomand pe toate! Ce-i drept, nu le-am citit pe toate, nu am avut ocazia încă, dar încă le vânez. Dan Puric este unul din acei scriitori care vede frumosul în orice, este omul care scrie din iubire pentru carte şi ţară. Vă recomand să începeţi să-i citiţi cărţile cu Fii demn!, veţi rămâne, pe puţin, impresionaţi.

 

9. Vânătoarea de stele de Zoé Valdés este cartea care mi-a amplificat interesul pentru artă. Cartea pune la bătaie două poveşti paralele, două lumi paralele. Cartea o are în centru pe celebra pictoriţă Remedios Varo, o adevărată suprarealistă. După ce am terminat carte, am fost nevoită să caut informaţii despre ea şi, sincer, a devenit pictorul meu preferat! Cartea în sine este un mister, mergi şi dezleagă-l!

 

10. În final, vă ofer o lectură pentru o după amiază: O iubeam de Anna Gavalda. Cartea e foarte simplă, e un dialog între o femeie şi socrul său. Un lucru pe care l-am învăţat din carte este să nu judec nici măcar oamenii pe care-i cunosc, Ai rămâne suprins să vezi că un om lângă care trăieşti ascunde atât de multă frumuseţe!

 

În final, aş vrea să vă mai recomand un lucru: citiţi lucruri din care aveţi ceva de învăţat, nu lucruri nefolositoare! Citiţi ce vă place! Citiţi cărţi din care să câştigaţi!

Acum, că am avut de oferit, vreau şi ceva înapoi, astfel voi provoca câţiva scriitori tineri dragi mie să facă acelaşi lucru! Ţin minte că a existat un astfel de challenge pe facebook, dar mi se pare că s-a terminat prea repede! Aşa că Ecaterina Lungociu ( http://www.lungociuecaterina.com/ ) și Mihai Gavrilescu ( mihaigavrilescu.ro ) vă aștept recomandările!:)

2 Comments on Pană de… cărţi.

  1. Multumim pentru recomandari! Constat ca doar 2 carti am citit din aceasta lista si pentru ca au fost pe placul meu, iti voi urma sfatul. Cu siguranta merita citite toate!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.