Oare după cât timp uiţi mirosul celui care te-a iubit? Şi când încetezi la rândul tău să-l mai iubeşti?

Să mi se dea o clepsidră.

De regulă nu subliniez fraze din cărţile pe care le citesc şi nu am nici suficientă răbdare cât să stau să transcriu pagini întregi pentru că îmi place cum s-a jucat autorul cu frazele. La urma urmei, asta e şi ideea. Scriitorul trebuie să învârtă cuvintele în aşa fel încât să cucerească cititorul.

Cartea în cauză şi anume ,,O iubeam” De Anna Gavalda este o carte simplă pe care o poţi citi extrem de repede. E un dialog întreaga operă. Acţiunea, să-i spunem aşa, se desfăşoară pe parcursul a câtorva zile în care personajul principal, o femeie pe nume Chloe, merge cu socrul său şi cele două fete într-o casă veche de a familiei. Motivul? Tânăra femeie tocmai a fost părăsită de soţul ei care, după cum vă puteţi da seama, a plecat cu alta. Despărţirea celor doi a fost scurtă: el a venit acasă, şi-a făcut bagajele, i-a zis unde pleacă şi s-a terminat. Fără telenovele, fără drame. Scurt şi la obiect.

 

Ştiind asta şi citind titlul, poţi spune cu uşurinţă că el o va regreta şi se va întoarce, iar ea nu-l va mai primi. Ei bine, treaba nu stă chiar aşa. În cele câteva zile în care a stat cu socrul ei şi cele două fetiţe a reuşit să spargă nişte bariere. Şi anume, a reuşit să cunoască un om, să vadă câtă nevoie de iubire poate avea până şi cel mai indiferent şi rece suflet. A reuşit să descopere câtă iubire a putut simţi şi cât de amarnic s-a putut înşela.

Cartea te îndeamnă să meditezi asupra a ceea ce ai trăit şi asupra greşelilor pe care nu le-ai luat în seamă. Uneori persoanele de lângă noi au nevoie de iubire şi atenţie în momentul în care ne-o cer, nu în momentele în care vrem noi să o oferim.

Încercaţi să o citiţi dincolo de aparenţe. Vă va pune pe gânduri.

2 Comments on Recenzie ,,O iubeam” – Anna Gavalda

  1. Este una dintre cartile mele de suflet, am cumparat mai multe exemplare si nu mai am niciunul, le-am daruit mai departe. Intratat de mult mi-a placut caci am vrut sa o citeasca cat mai multa lume.Mie un mi se pare o carte despre neputintele noastre de a lege, de a fi fericiti

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.