Da, aveți dreptate, titlul este o parafrazare după zicala După faptă și răsplată., numai că am eliminat un cuvânt și am schimbat altul. Și da, aveți dreptate, nu așa se începe un articol. Articolele mele de până acum au o introducere, un cuprins și o încheiere. Acestuia îi lipsește introducerea pentru că uneori trebuie să intri în pâine direct. Știți veștile alea pe care uneori chiar trebuie să le dați fără ocolișuri? Aia e! Doare, nu doare, trebuie făcută!

M-am îndepărtat puțin de subiectul pe care voiam să-l abordez, așa că este timpul să revenim cu picioarele pe pământ. După cum v-ați dat deja seama din titlu, vreau să vă spun câte ceva despre sacrificiu. Nu am de gând să vă învăț ce înseamnă sacrificiul pentru că sunt sigură că știți. Totuși, îndrăznesc să vă scriu câteva cuvinte despre ce înseamnă sacrificiul pentru mine, despre cum văd eu sacrificiul.

După cum probabil știți, în Adevărul despre a fi voluntar,am pomenit ceva despre sacrificiu.Un voluntar sacrifică cele mai frumoase momente ale unei tabere, ale unui proiect, urmările muncii sale tocmai pentru a se bucura de cel mai mare dar pe care-l primește la final – momente și mai frumoase și câștiguri și mai mari, care, fie vorba-ntre noi, sunt mai mult sufletești decât materiale, dar mult mai prețioase decât orice cufăr cu aur. Voi credeți că cei care au compus versurile muzicii folclorice au vorbit degeaba când au spus că banul n-are preț? Haideți că o dau în altele de acum.

Sacrificiul este drumul sigur spre succes, drumul sigur spre o îndeplinirea unui vis, drumul sigur spre salvarea unei vieți, a unei prietenii, a unui zâmbet.

Fiecare se sacrifică în funcție de ce poate oferi inima sa și la fel de mare-i va fi răsplata. Sacrificiul este unitatea de măsură pentru bucuria care-ți va invada inima peste ani și ani, poate în momentul respectiv sau pe Tărâmurile de Dincolo. Luați-i ca exemplu pe părinții noștri. Luptă, se cufundă-n beznă și sacrificii doar pentru a trăi zilele în care să se uite la noi și să spună ușurați că pentru noi au muncit și că nu au muncit degeaba. Luați-vă ca exemplu pe voi înșivă. Gândiți-vă la un lucru: de câte ori ați renunțat la o ieșire doar pentru a vă ajuta părinții, de câte ori ați rămas în casă doar pentru că prietenul/prietena voastră nu putea ieși și nu vă puteați asuma singurătatea în care avea să rămână și gândiți-vă la fiecare moment în care v-ați lăsat propriile interese pentru a le satisface pe ale altora. Doar gândiți-vă!

Dacă ați apucat să analizați măcar un moment pentru care ați renunțat la propria persoană pentru fericirea alteia, acum gândiți-vă la clipa de după. Nu mă puteți minți că nu v-ați bucurat, iar dacă o puteți face, atunci știu sigur că pe voi înșivă nu vă puteți minți. Cum spuneam și în titlu – sacrificiul vine cu răsplată, dar nici răsplata asta nu vine oricum. Degeaba te sacrifici dacă aștepți să ți se întoarcă. Atunci nu mai este sacrificiu, ci este schimb. Îți ofer și-mi oferi. Nu pe acest principiu se desfășurau târgurile acum multe decenii? Și că tot veni vorba de schimb, mi-am adus aminte de un fragment scris de Liviu Rebreanu:

Iubirea nu este un târg: te iubesc pentru că mă iubeşti. Iubirea este o certitudine: te iubesc pentru că te iubesc.

La fel se întâmplă și cu sacrificiul, nu? La urma urmei și el se naște din iubire. Totul se naște din iubire, până și aceste cuvinte sărăcăcioase pe care tocmai le-ați citit. S-au născut și vor dăinui din iubirea mea pentru a le scrie și pentru a vi le oferi.

Ca să închei, vă recomand un film care, cred eu, ar putea să pună măcar puțin accent pe ceea ce am scris eu aici. Filmul se numește Collateral Beauty. Vă va spune o poveste despre curaj, sacrificiu și puterea de a trece peste. Un mic pont: actorul principal este Will Smith. Nu știu ce spuneți voi, dar este unul din preferații mei. Nu vă luați după nota de pe imdb, nu are mereu dreptate.

Fotografia nu este din film, dar mie-mi spune multe și mă face să cred și mai mult în ceea ce tocmai v-am spus. Deci, sunteți gata să faceți un sacrificiu?


Photo by Nourdine Diouane on Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.