Știu că a venit toamna de pe la sfârșitul lui august. Se simte-n aer, în amiaza mare, că soarele nu mai este atât de copleșitor. E suficient să intru în grădină și să privesc cu puțină atenție viața ce crește acolo – petale mov și-o tulpină subțire, albă, firavă. Un pui de balerină dansează printre firele încă verzi de iarbă – o brândușă mică și plăpândă, răsărită ca un ghiocel în opulența verii care-și strânge ușor bagajul. Așa știu eu că vine toamna. Cândva nu-mi plăceau brândușele, nici toamna nu-mi plăcea. Semăna cu o moarte îmbrăcată frumos – nimic bun nu-mi prevestea apariția brândușelor, chiar nu-mi plăcea de ele. Acum lucrurile s-au schimbat. Îmi plac brândușele și luna octombrie. Toamna nu mai e moarte. Toamna e acel moment când totul, dar absolut totul din jurul tău, se dezbracă de o haină care, pe ici, pe colo, s-a uzat și murdărit. Așa este ea, o mică șireată care pare că-ți ia, dar îți dă mai mult decât ai putea duce. Cât de frumoasă și bogată e toamna, Doamne!

Toamna are miros de struguri copți și frunze uscate de nuc. Toamna are culoarea mâinilor murdare de coaja verde a nucilor și buzele colorate-n movul strugurilor furați bobiți cu bobiță din vie. Câteodată mă gândesc că greșesc și că toamna are, de fapt, miros de pere și pământ afânat sau de suc de roșii. Poate, mirosul toamna miroase a dumitrițe, gutui pline de puf și frunze uscate-n soare. Cine știe ce miros are toamna ta? Cert este că știu ce culoare are – e aurie și se stinge încet de pe la sfârșitul lui octombrie. Abia atunci toamna noastră începe să aibă miros de frig, culoare de moarte prefăcută și o vezi cum pleacă și ea, lăsând în urma ei o dâră lungă de lacrimi și noroi.

Totuși, toamna mea are miroase a acasă, a zarvă multă, a muncă peste măsură, a porumb copt în știuleți, a must și-a mere proaspăt culese, a cerneală și-a caiete noi, a seri răcoroase și a dimineți cu brumă, a glume reci care amiaza se topesc de te înmoaie și pe tine, a clopoțel și-a oameni.

Da, cred că am găsit cu adevărat a ce miroase toamna – a oameni, căci eu nu știu anotimp mai bun în care toată lumea muncește cot la cot cu toată lumea.


Photo by Fischer Twins on Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.